TÜFENKCİ: "MALATYA’DA TARIMSAL ÜRETİMİN ÖNÜNÜ AÇTIK"

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

AK Parti Malatya İl Başkanı Bülent Tüfenkci, AK Parti hükümeti tarafından Malatya’daki tarımsal üretimin arttırılması amacıyla 25 milyon 200 bin liralık tarımsal kooperatiflere kredi desteği yapıldığını söyledi.
Ak Parti Malatya İl Başkanı Bülent Tüfenkci, AK Parti hükümeti tarafından 2002 yılından bu yana Malatya ili ve ilçelerine tarım alanında yapılan yatırımlarını değerlendirdi. Tüfenkci, “Üretimden hasada, işlemeden satışa her aşamada üreticimizi destekledik. Mazot desteğini ilk kez başlattık, kimyevi gübre desteğini doğrudan çiftçimize ödedik. Prim destekleri, hayvancılık, tohum ve fidan, tarımsal sigorta, toprak analizi, kırsal kalkınma ve daha birçok destek ile üretimi teşvik ettik. Tarımsal kredilerde faizleri düşürdük, tarımın birçok alanında üreticilerimize sıfır faizli kredi sağladık. Güvenilir gıda, arazi toplulaştırması, tarım danışmanlığı, eğitim-yayım, Ar-Ge, zirai mücadele ve daha birçok alanda ürettiğimiz yenilikçi çözümlerle daha verimli bir zirai hayat inşa ettik” dedi.


"PRİM DESTEĞİ VERİLEN ÜRÜN SAYISINI 4’TEN 17’YE ÇIKARDIK"


Malatya’da çiftçilere 59,2 milyon lira mazot destek verildiğini ifade eden Başkan Tüfenkci, “Malatya’da çiftçilerimize toplam 59,2 Milyon TL mazot desteği verdik. Toplam 53 Milyon TL gübre desteği, 2,1 Milyon TL toprak analizi desteği ödedik. Gübre ve mazot fiyatlarındaki artıştan üreticimizin olumsuz etkilenmesini önledik. Prim ödemelerinin kapsamını genişlettik. Prim desteği verilen ürün sayısını 4’ten 17’ye çıkardık, üretimi katladık. Havza bazlı destek modelini başlattık, üretimi planlayıp desteği ürünün en uygun yetiştiği bölgelerde ödemeye başladık. 12 yılda Malatya’ya toplam 5,4 Milyon TL prim desteği verdik. Tarım alanında Malatya’ya verilen tarımsal desteklerde 2002 de 23,5 milyon lira iken, hükümetimizin çalışmaları ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker sayesinde 2013 yılında 44 milyon lira oldu” diye konuştu.


"HAYVANCILIK İŞLETMESİNİN YATIRIMINA 2,4 MİLYON TL HİBE DESTEĞİ SAĞLADIK"


2002 yılında yüzde 59 olan tarımsal kredi faiz oranlarını, sıfır ile yüzde 8,25 aralığına düşürdüklerini belirten Bülent Tüfenkci, “Birçok tarımsal faaliyeti faiz indirimli kredi kapsamına aldık. Çiftçimizi yüksek faiz yükü altında ezdirmedik, üretimin önünü açtık. Hayvancılık, sulama, sertifikalı tohumluk üretiminde faizsiz finansman dönemini başlattık, kredi faizlerini sıfırladık. Malatya’da son 12 yılda tarımsal kredi kullanımında önemli bir artış sağladık. Büyükbaştan küçükbaşa, besiden süte, yemden arıcılığa kadar birçok alanı destek kapsamına aldık. Son 12 yılda Malatya’da hayvancılık desteğini rekor seviyede artırdık. Etçi ve kombine ırk damızlık yetiştiren modern hayvancılık işletmelerinin kurulmasını desteklemek amacıyla 2008 yılında DAP Sığırcılık Projesini hayata geçirdik. Malatya’da 20 yeni hayvancılık işletmesinin yatırımına 2,4 Milyon TL hibe desteği sağladık. Proje 2015 yılı sonuna kadar devam edecek” şeklinde konuştu.


"64 BİN 434 DEKAR ALANDA MERA ISLAH ÇALIŞMASI YAPTIK"


Malatya’da, 7 proje kapsamında 64 bin 434 dekar alanda mera ıslah çalışmasını tamamladıklarını kaydeden Tüfenkci, “Sağladığımız destekler ve tamamladığımız ıslah çalışmaları ile kaliteli kaba yem ihtiyacımızın yüzde 75’ini karşılar hale geldik. Özel veteriner hekim uygulamasıyla suni tohumlama çalışmalarına hız verdik. Malatya’da 2003-2013 yılları arasında toplam 242 bin 888 adet suni tohumlama yapılmasını sağladık. Böylece, yüksek verimli saf sığır ırklarının sayısını artırdık, daha verimli hayvansal üretimi tesis ettik” ifadelerini kullandı.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Reklam