Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce 15. Bölge Müdürlüğü’nde Ulusal Turna Eylem Planı Çalıştayı gerçekleştirdi.
Adıyaman’daki Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkında yapılan çalıştaya Yaban Hayatı Daire Başkanı Cihangir Altun, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Malatya 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, Bakanlık Şube Müdürleri, İl Şube Müdürleri ve Mühendisler katıldı.
Ortadoğu ve Trans Kafkasya Turna araştırmacısı Ferdi Akarsu, Doğu Anadolu’da yaşayan turnaların dünyadaki tüm turnalardan farklı bir alt tür olduğunu söyledi. Anadolu dağ turnalarının diğer turnalardan en önemli farkı başlarında kırmızı bir leke bulunmaması ve 20 çiftten az sayılarıyla dünyanın en nadir turnası olduğunu söyleyen Akarsu, Anadolu dağ turnası Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Muş, Adıyaman, Bolu, Sivas ve Van’da yaşıyor. Anadolu dağ turnası çok az sayıda Kafkasya ülkelerinde görüldüğünü belirti.
Yaban Hayatı Daire Başkanı Cihangir Altun Adıyaman Gölbaşı Göllerinde Turnalarla ilgili arazi çalışması sonucunda Anadolu dağ turnasının korunması için Türkiye’deki herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtti.
Orman ve Su İşleri Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz ise, Anadolu dağ turnalarının sadece türkülerde kalmaması için herkese büyük görevler düştüğünü belirtti. Turna göç yollarının izlenmesi için temmuz ayında 1 çift turnaya Sivas’ta cip takılarak takip edileceğini söyleyen Deligöz, Bölge Müdürlüğü olarak turna eylem planı doğrultusunda halkı turnalara sahip çıkmaya davet etti.
Çalıştayda geçmişte Doğu Anadolu’daki çok sayıda sulak alanda üreyen Anadolu dağ turnalarının, sulak alanlardaki kurutma çalışmaları, baraj, yol inşaatları ve üreme döneminde çıkarılan saz yangınları nedeniyle varlıklarının tehdit altında olduğu belirtilerek, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yürütmekte olduğu Ulusal Turna Eylem Planı çalışmalarına çoğu Doğu Anadolu’da 9 ili kapsayacak şekilde devam ediyor. Bilinen bireylerin üreme başarısının izlenmesinin yanı sıra yöre halkı, karar vericiler ve yerel yönetimlerle beraber çalışılarak, üreme alanlarındaki tehditlerin ortadan kaldırılması hedefleniyor” denildi.