ÜRETİCİLER İÇİN YENİ DESTEK VE PROJELER HAYATA GEÇİRİLECEK

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Malatya İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, üreticiler için yeni destek ve projelerin hayata geçirileceğini söyledi. 
Doğal hayvancılığın devamı noktasında desteklerin çok önemli olduğuna dikkat çeken Akın, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verdiği destekler, yeni projeler ve programlarla yüzde 90 oranında yetiştiricimize ulaşarak, kendilerini bilgilendirdik. Tabi yeni çıkan teşviklerimiz halen devam ediyor. Bu anlamda da özellikle yeni çıkacak olan 'koç desteği' projesi var. Bu destek çıktı ve yayınlandı. İnşallah uygulama talimatı da çıkarsa, buna bağlı olarak devam edecek. Bunun yanında hayvancılık anlamında tarihi noktada yapılması gereken çobanlık sıkıntısı vardı. Çobanlık Projesine de 764 tane yetiştiricimiz müracaat etti. Bundan da en iyi şekilde faydalanıyorlar. 'Halk Elinde Islah' projemizden bütün ilçelerimiz faydalanması adına gerekli yerlerle görüştük. Sahada rastladığımız en büyük sorun su, elektrik, yol ve tuvalet sıkıntıları idi. Bu noktada bir proje hazırladık. Tam anlamıyla destekleri bulduktan sonra gerekli kurum ve kuruluşlara projemizi sunarak, yaylalarımızdaki en büyük sıkıntısı çözüme kavuşturmuş olacağız. Bu projeye özellikle yerel yöneticilerin destek olması gerekiyor. Çünkü bu proje, yayladaki doğal hayvancılığın devamı noktasında çok önemli. Doğal hayvancılığın arttırılabilmesi için bu projenin kesinlikle uygulanması gerekiyor. Bu anlamda yetiştiricilerimize destek olunmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

"YEREL YÖNETİCİLERİN, ÜRETİCİLERE DESTEK OLMASI GEREKİYOR"
Çoban bulma sıkıntısının kısmen devam ettiğini dile getiren Akın, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, çoban çalıştıran işletmelere vermiş olduğu 5 bin TL gibi bir destek var. Tabi bu artacak ve devam edecek. Projenin uygulanabilirliği için ilk etapta bazı maddeleri destekleri kısıtlı tuttular ama önümüzdeki yıllarda bu artacaktır. Bu proje, Türkiye genelinde uygulanıyor. Çobanlık eksikliği tam anlamıyla bitmese de, önemli bir adım atıldı" dedi.
Akın, Malatya'da hayvancılığın artırılması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi: "Küçükbaş hayvancılığımız nüfus oranımıza göre çok az. Bunu artırmamız gerekiyor. Ama bu destekler yetiştiricilere birebir yansıdıktan sonra kısmen artışlar var. 'Damızlık Koç Projesi', 'Sosyal İhtiyaçların Giderilmesi Projesi', 'Halk Elinde Islah Projesi', 'Çobanlık Projesi' ve 'Güneş Enerjisi Panelleri Projesi' ile bu daha da artacaktır. Tabi küçükbaş hayvancılık meziyetli bir iş. İmkanları kısıtlı olan yerlerde hayvancılığın devam edebilmesi noktasında bizlerin daha fazla destek olması gerekiyor. Oradaki imkanların biraz daha arttırılması gerekiyor. Kırsaldaki insanların şehre göçünün önüne geçebilme noktasında kesinlikle yerel yöneticiler, ilgili kurum ve kuruluşların destek vermeleri gerekiyor."

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Reklam