“VAKALAR BUZDAĞININ GÖRDÜĞÜMÜZ KISMIDIR”

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

 Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Cengiz Yakıncı, “Çocuk istismarına ve ihmaline maruz kaldığını bildiğimiz vakalar her zaman buzdağının gördüğümüz kısmı” dedi. 
Malatya’da, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Çocuk İstismarı ve İhmalini Derneği işbirliği ile iki gün düzenlenen, çocuk istismarının önlenmesi eğitim toplantısını değerlendiren İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Cengiz, “En basit tanımıyla istismar kavramı yapılmaması gerekeni yapma, ihmal kavramı ise yapılması gerekeni yapmama eylemi olarak tarif edilebilir. İstismar ve ihmal, korunmaya muhtaç ve güçsüz hemen hemen her canlının maruz kalabildiği ya da kalabileceği istenmeyen bir durum. Bunlar arasında belki de en can acıtanı çocuk istismarı ve ihmali. Çocuk istismarına ve ihmaline maruz kaldığını bildiğimiz vakalar her zaman buzdağının gördüğümüz kısmı. Buzdağının görünmeyen, derinlere saklanan kısmı ise çok büyük ve ne yazık ki toplum, bu kısım hakkında çok az bilgiye sahip” ifadelerini kullandı.
“Toplum içerisinde istismar ve ihmal vakalarını örtbas etmek, saklamaya çalışmak, gizlemek istismar ve ihmalin devam etmesine, yeni mağdurların ortaya çıkmasına ve daha büyük trajedilerin yaşanmasına yol açmakta. Bu konuyla uğraşan kişiler her zaman bilgi, tecrübe ve donanımlarının ne derece yeterli olduğunu, çocuğa nasıl koruyuculuk yapacaklarını, çocuğa en az zarar görecek şekilde nasıl yardımcı olabileceklerini kendilerine sormalı ve bu alanlardaki yeterliliklerini arttırmalıdırlar” diyen Yakıncı, daha sonra şunları belirtti: “Son yıllarda gerek eğitimciler gerek çocuk ve ergen psikologları gerekse çocuk sağlığı ve eğitimi ile ilgilenen farklı uzmanlık alanlarındaki insanlara yönelik eğitimler verilmekte, çocuk istismarı ve ihmaline daha fazla eğilme konusunda bilinçlendirme toplantıları yapılmaktadır. Bu hafta sonu Malatya’mızda da bu konuda çok güzel bir çalışma yapıldı. Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Çocuk İstismarı ve İhmalini Önleme Derneği, başta Malatya genelindeki PDR öğretmenleri olmak üzere Kur’an kursu eğiticilerine, çocuk polislerine, psikologlara, hemşire ve hekimlere iki günlük bir eğitim toplantısı yaptı. Toplantıya resmi kayıtlı olarak 730 kişi katıldı. Bizzat benim de yer aldığım toplantılar boyunca dinleyicilerin aktif olarak konuya katılmaları, sorular sormaları, tartışmalara iştirak etmeleri bu konudaki duyarlılığın ne kadar büyük olduğunu gösterdi, kendi adıma ve Malatya adına sevindiğim ve gurur duyduğum bir tabloydu bu benim için.
Bu ilginin nedeni tesadüf değil aslında, toplantıya katılanlar çocuk istismarı ve ihmali vakalarıyla bizzat karşılaşan gruplar ve doğal olarak onlar da seslerini, fikirlerini duyurmak isteyen insanlar. Eğiticiler de bu konuda çok tecrübeli ve konuya gönül vermiş profesyoneller. Bu toplantı bizler için ve Malatya için örnek bir eğitim oldu. Doğru kişiler tarafından, doğru kişilere, güzel bir organizasyonla eğitim verildi. Bu eğitim bir başlangıç, muhakkak ki sahada karşılaşılan sorunların daha çok tartışılacağı toplantılar yapılacaktır. Korunmaya muhtaç olan çocukları, koruyucu olanlara ne mutlu.”

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.