Malatya Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, Malatya Sanayici ve İşadamları Derneğini ziyaret ederek güncel konular ile ilgili görüş alışverişinde bulundu.
Dernek Başkanı İbrahim Güngör ve Yönetim Kurulu Üyeleri Funda Yalçınsoy, Banu Algül Şeftalicioğlu, Alp Giray Gültekin, Mehmet Kavuşturan ve Veli Doğan'ın katıldığı toplantıda Vergi Dairesi Uygulamaları hakkında görüşmeler yapıldı.
Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz ve Masiad Başkanı İbrahim Güngör, öncelikle geçen günlerde şiddetli rüzgar nedeni ile yaşanan üzücü kaza sonucu yaralanan kişilere geçmiş olsun ve acil şifa dileklerini ilettiler.
Son günlerde yürütülen bazı vergi incelemeleri hakkında dernek üyelerinin eleştirileri oldu. Dernek Genel Sekreteri Veli Doğan, özellikle inşaat sektörü ile reel sektörün yoğun bir baskı altında olduğunu, bilhassa tapu harçları ile ilgili vergi yükünün çok fazla olduğunu, ilan edilen emlak bedellerinin gerçek piyasa fiyatından bile yüksek olduğunu, Alıcı ve satıcıdan yüzde 2+ yüzde 2 Tapu Harcı alınmasının çok yüksek olduğunu belirterek bu konuda düzenleme yapılması taleplerinin Bakanlığa iletilmesinin gerekli olduğunu belirtti. Ayrıca, dolaysız vergilerin adil, tabana yaygınlaştırılarak ve ödeme gücüne göre vergilendirme sistemine göre geliştirilmesi gerekirken alınamayan vergiler yerine ceza alınması şeklinde bir algı oluştuğunu, bu durumun da vergi adaleti duygusunu zedelediğini belirtti.
Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz is, özellikle inşaat sektörü ile ilgili uygulamanın ilk kez Malatya'dan başlaması sebebi ile olumsuz algı oluştuğunu, aslında sektörel rutin bir inceleme olduğunu, Maliye Bakanlığı'nın bu uygulamayı yaygınlaştıracağını beyan etti. Başkan, Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde de bu konunun ilan edildiğini belirtti.
Söz konusu ilanda şunlar belirtilmiştir: "Taşınmazlarla ilgili her türlü tapu ve tescil işlerinin yapılması Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı ise Devlet alacaklarının tahsilini sağlamak ve bu konuda gerekli tedbirleri almakla görevlidir. Tapu ve kadastro işlemlerinden 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (4) sayılı tarifede yer alanlar, tapu ve kadastro harçlarına tabidir". Tapu müdürlükleri, devredenin ve iktisap edenin adı ve adresi ile gayrimenkulün harca esas tutulan değerini ve vasıflarını Gelir İdaresi Başkanlığına düzenli olarak bildirmektedirler. Gelir İdaresi Başkanlığı gayrimenkullere ilişkin olarak tapu bilgilerinin yanı sıra birçok kamu ve özel sektör kurumundan düzenli bir şekilde bilgi temin etmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı farklı kurum ve kuruluşlardan alınan bu verileri analiz etmekte ve vergisel yükümlülüklerin mükellefler tarafından tam ve doğru bir biçimde yerine getirilmesini sağlamaktadır. Bu kapsamda gayrimenkullere ilişkin olarak ödenmesi gereken harçların doğruluğu kontrol edilmekte ve eksik ödenen miktarlar, vergi dairelerince mükelleflerden cezalı olarak tahsil edilmektedir"dedi.
Vergi Dairesi Başkanı Poyraz, alışverişlerde fiş ve fatura kesilmesi konusunda da hassasiyet beklediğini belirtti.