Malatya Kitap ve Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Şahin Doğan, koronavirüs salgınının bazı sektörleri, diğerlerinden çok daha fazla olumsuz yönde etkilediğini, bu sektörlerin başında kırtasiyecilik sektörünün geldiğini belirterek, Malatya ve Elazığ’daki kırtasiyeci esnafının 24 Ocak depremi ve sonrasındaki koronavirüs salgını nedeniyle, yaklaşık bir yıldan bu yana, adeta varlık-yokluk mücadelesine girişmek zorunda kaldığını, bu nedenle, hükümetin, zor durumdaki kırtasiyeci esnafının vergi, kredi ve SGK primi ödemelerini ertelemesi gerektiğini söyledi. Doğan, yeni eğitim-öğretim yılında kırtasiyeci esnafına yönelik destek paketi açıklanmasının da sektöre canlılık getireceğini kaydetti.
Okulların 2020-2021 eğitim öğretim yılına başlaması nedeniyle bir açıklama yapan Malatya Kitap ve Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Şahin Doğan, yeni eğitim-öğretim yılının “aşamalı ve seyreltilmiş” yöntemle başladığını ifade ederek, “Milli Eğitim Bakanlığı, okullarımızın bazı sınıflarında yüz yüze, bazı sınıflarında ise uzaktan eğitim yapılacağını açıkladı. Yeni eğitim – öğretim yılının tüm öğrencilerimize, velilerimize, Milli eğitim camiasına ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.
“Hükümetin şu ana kadar yaptığı destekleri takdir ediyoruz; ancak…”
Okulların açıldığı süreçte, okullarla doğrudan ilişkili kırtasiyecilerin sorunlarını dile getiren Şahin Doğan, hükümetin küçük ve orta ölçekli esnafa yönelik bugüne kadar yaptığı finansal destekleri takdir ettiklerini de vurgulayarak, “Ancak, salgın krizinin devam etmesi, eğitim hayatının da normalleşmesini olumsuz yönde etkilemekte, bu durum okulların normal biçimde eğitim modelini uygulamasını engellediği için kırtasiyecilik sektörünü de finansal sorunlarla başbaşa kalmasına neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.
Yüz yüze eğitim ile doğrudan ilişkili olan kırtasiyecilik sektörünün, Malatya ve Elazığ’da, önce deprem nedeniyle okulların tatil edilmesiyle ekonomik bakımdan darboğaza girdiğini ve ödemelerini yapmakta zorlanmaya başladığını ifade eden Şahin Doğan şöyle dedi: “Depremin ardından, koronavirüs salgını nedeniyle okullar uzaktan eğitime başladı. Kırtasiyeciler, okulların fiilen ve aylarca kapalı olmasından dolayı büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Çünkü kırtasiyeci esnafının ticari aktivitesi önceki yıllara göre çok geriledi. Hükümetimizin bugüne kadarki desteklerini takdir ediyoruz. Ancak, sektörün normalleşme günlerine sağ-salim biçimde ulaşabilmesi için vergilerin ve sigorta primi ödemelerinin ertelenmesi, yeni kredi paketlerinin açıklanması gerekiyor”.
“Güvenli kırtasiye için okul alışverişinizi kırtasiyecilerden yapın”
Malatya Kitap ve Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Şahin Doğan, açıklamasında ayrıca, korona virüs salgını gölgesinde başlayan yeni eğitim-öğretim yılında ‘güvenli kırtasiye’ kavramının öne çıktığını belirterek, okul kırtasiyesinde güvenli alışverişin ancak uzun yıllar sektörde faaliyet gösteren kırtasiyecilerden yapılabileceğini söyledi.
Koronavirüs salgınının, hemen her alanda sağlıklı ve güvenli ürün tüketiminin önemini anlaşılır hale getirdiğini ifade eden Malatya Kitap ve Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Şahin Doğan, konuya ilişkin olarak şu hususlara dikkat çekti: “ Bu süreçte, Malatya’da faaliyet gösteren kitapçılar ve kırtasiyeciler olarak öğrencilerimizim kitap ve kırtasiye ihtiyaçlarını güvenli ve hijyen ortamlarda karşılamak üzere gerekli her tür tedbiri almış bulunuyoruz. Öğrenci velilerimiz ve öğrencilerimizin okul ihtiyaçlarını sakin, kalabalık olmayan, sosyal mesafe kuralının uygulandığı ve güvenli ürünler satışa sunan kırtasiyecilerde karşılamaktan memnun olacağız” dedi.