"YENİ YAPILAN BİNALARDA BİLE ENGELLİLERİMİZ SIKINTI YAŞIYOR"

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Malatya Şube Başkanı Ali Haydar Koyun, engelli vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalarda birçok sıkıntılarla karşılaştığını söyledi. 
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü koordinasyonunda, Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu Yönetmeliği kapsamında oluşturulan komisyon ile kamu kurum ve kuruluşlarında denetimler yaptıklarını kaydeden Koyun, "Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu Yönetmeliği kapsamında Türkiye genelinde 81 ilimizde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerinin koordinasyonunda komisyonlar oluşturuldu. Bu komisyona, engellilerle ilgili konfederasyonların temsilcisi sıfatıyla katılıyoruz. Bu kapsamda oluşturulan komisyonla birlikte denetimlerimizi sürdürüyoruz. Şuana kadar yapmış olduğumuz denetimlerde üzülerek belirtmeliyim ki, Malatya'daki durum hiç iç açıcı değil. Hangi kuruma gidersek gidelim deve misali sorun ve sıkıntılarla karşılaşıyoruz. En üzüldüğüm nokta ise kanunumuz 2005 yılında çıkmış ve daha sonra ikinci bir ilave yapıldı. Anayasa'da pozitif ayrımcılıkla ilgili maddeler yer aldı, genelgelerimiz var. Ama buna rağmen gittiğimiz kurumlarda sıkıntılar yaşıyoruz. Yetkili ya da yetkisiz kişilerin konudan haberdar olmadıkları izlenimini edindik. Oysa 2 yıldır Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde kamu kurum ve kuruluşlara bilgiler gönderiliyor. Buna rağmen gittiğimiz yerlerde bu konuyla ilgili ciddiyeti görmüş değiliz" dedi.
"YENİ BİNALARDA YAŞADIĞIMIZ SIKINTILAR BİZİ DAHA DA ÜZDÜ"
Koyun, eski binalarda engelli vatandaşların yaşadıkları sorunların yeni binalarda da devam ettiğini dile getirdi.
Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu Yönetmeliğine karşın yeni binalarda birçok sıkıntıyla karşılaştıklarına dikkat çeken Koyun, "Eski binalarda yaşadığımız sıkıntılar bir kenara dursun, yeni yapılan binalarda da engelliler olarak birçok sorun ve sıkıntıyla karşılaştık. Özellikle yönetmeliğin çıktığı 2005 yılından bu yana yapılan yeni binalarda da sorunlarla karşılaşınca, engelliler ile ilgili yaşanan sıkıntıların uzun yıllar sonra çözüleceğini düşünüyoruz. Eski binaların değişim ve dönüşümü biraz zaman alabilir. Bizim üzüldüğümüz yeni yapılan binalarda da sıkıntı yaşıyor olmamız" şeklinde konuştu.
"ENGELLİ TUVALETLERİ DEPO OLARAK KULLANILIYOR"
Koyun, kamu kurum ve kuruluşlarında engelli tuvaletlerinin depo olarak kullanıldığını iddia ederek, şunları söyledi: 
"Birkaç devlet okulunda incelemelerde bulunduk. Yeni yapılmış okulun tuvaletini kullanamadık. Asansörü de kullanamadık. 'Burada engelli yok' mantığı var. Engelli olsun ya da olmasın, benim bir işim olsa ve görüşmeye gitsem sorun yaşayacağım. Engelli tuvaletleri depo olarak kullanılıyor. Engelli asansörleri farklı nedenlerden dolayı kilitleniyor."
"ENGELLİLİK KAVRAMININ KABUL EDİLMESİ GEREKİYOR"
Çözüm için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade eden Koyun, "Bir defa 'engellilik' kavramını kabul etmemiz gerekiyor. Bunu başta eğitim kurumlarımızın kabul, etmesi gerekiyor. Bu noktada Milli Eğitim İl Müdürümüzden bu konuya el atmasını bekliyoruz. 30 tane okulumuzda denetim yaptık ve engellilere yönelik dört dörtlük bir şey bulamadık. Pozitif ayrımcılık Anayasa'da kalması için mi çıktı? Sözde hastanede önceliğimiz var ama ben bunu göremiyorum. Kamu kurumuna gidiyorum ama içeri giremiyorum. İçeri girmem için zil takılmış ama zile erişebilmem için eşiği atlamam gerekiyor. Bu madde ve yasalar niye çıkıyor? Bu ülkede 9 milyon engelli vatandaşın olduğunu herkesin kabul etmesi gerekiyor. Bunu kabullenip, çözümü de hep birlikte üretmeliyiz. Bizim amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek" dedi.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.