Malatya'da 3 misyonerin öldürüldüğü Zirve Yayınevi Davası'nda azmettirici ve örgüt üyeliği kapsamında 3 yıldan beri tutuklu yargılanan 2 jandarma istihbarat astsubayı, Anayasa Mahkemesi'ne uzun tutukluluk hali nedeniyle başvurdu.
Zirve Yayınevi Davası'nın tutuklu sanıklarından istihbaratçı astsubaylar Abdullah Atılgan ve Murat Göktürk, avukatları aracılığı ile uzun tutukluk hali iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.
Sanıkların avukatı Alper Çitil tarafından Anayasa Mahkemesi'ne gönderilen bireysel başvuruda, her iki sanığın da 3 yıldan beri tutuklu bulunduğu aktarılarak şu ifadelere yer verildi: “Yasa gereği kişiye özel gerekçeler ve somut değerlendirmeler ayrı ayrı gösterilmesi gerekirken, bu hiçbir kararda yapılmamıştır. Tutukluluğunun devamına yönelik verilen tüm kararlarda, kaçacağına, delil karartacağına, tanık, sanık, mağdurları etkileyeceğine yönelik hiçbir delil ve somut gerekçe gösterilmemiştir. Tutukluluğun devamına verilen kararlar tüm sanıkları kapsayacak şekilde hiçbir somut olgu ve gerekçeler gösterilmeden blok şeklinde tüm sanıkların aynı yerde yer aldığı ve müvekkilimin tutuklu bulunmadığı suçlarda kararda gerekçe olarak gösterilmiş ve uzun süre tutuklu kalmasına sebebiyet verilmiştir. Malatya 3.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından müvekkilim aleyhine yönelik verilen tüm ara kararlarındaki tutukluluğa gerekçe olarak gösterilen yaklaşık 43 adet gerekçe ile içerisinde mağdur, tanık ve şüphelilerin bulunduğu 25 kişiye ait ifadelerinin hiçbirinde aleyhe yönelik bir beyan bulunmamasına rağmen bu gerekçeler hakkında hukuki değerlendirme yapılmamış ve blok şeklinde gösterilmek suretiyle tutukluluğun devamına yönelik kararlar verilmiştir.”