Keskin, “Ahilik milli birlik ve toplumsal dirliğimizin en önemli kaynaklarından biridir”
Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, “Esnaf ve sanatkâr camiası olarak milli birlik ve toplumsal dirliğimizin en önemli kaynaklarından birisi olan Ahilik Kültürümüzü hem yaşayacağız hem de yaşatacağız.” dedi.
Ahilik Kültür Haftası ve Ahilik Bayramı vesilesiyle yazılı bir açıklama yapan Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin, ahilik kültürünün toplumsal değerlerin oluşmasında son derece önemli bir işlev üstlendiğine dikkat çekerek, “Bin yıllık Türk tarihinde milletimizin birlik, beraberlik, yardımlaşma ve dayanışma içinde olmasının en temel nedeni Ahilik Kültürüdür” ifadelerini kullandı.
Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin’in, Ahilik Kültür Haftası ve Ahilik Bayramı ile ilgili olarak yayınladığı mesaj şöyle:
-“Ne zaman dara düşsek, gücümüzü Ahilik kültüründen alıyoruz”
“Milletimizi güçlü kılan, imparatorluk kurduran, ateş çemberinden çıkarak yeniden kurtuluşunu sağlayan ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel etkenlerin temelinde Ahilik kültür ve ahlakı vardır. Millet olarak ne zaman dara düşsek, gücümüzü mertlik ve cömertlik anlayışıyla bütünleşen Ahilik kültüründe buluyoruz. Bin yıllık Türk tarihinde milletimizin birlik, beraberlik, yardımlaşma ve dayanışma içinde olmasının en temel nedeni Ahilik Kültürüdür. Çünkü; Ahilik kültürü milli ve yerli olmayı gerektiriyor. Bu meziyetlerinin yanında yurt savunmasına katkı veren bayrağına, toprağına, ezanına canından aziz bilen bir anlayışa sahiptir.
-“Dünyanın ihtiyaç duyduğu sistem Ahilik kültürüdür”
Siyasal ve ekonomik yapımızın güçlenmesinde belirleyici rol oynayan Ahilik, daima toplum yararını gözeten, meslek ahlak ve ilkelerine önem veren sosyal hizmet yapılanmasıdır. Ahilik; günümüzdeki sorunların çözümü için sosyal dayanışma ve bütünleşmeyi ön planda tutması nedeniyle sosyal hizmet için model bir yapılanmadır. Türkiye’nin, bölgemizin ve dünyanın ihtiyaç duyduğu sistem ve kültür Ahilikte mevcuttur.
-“Ahilik eğitim merkezi konumundadır”
13. yüzyılda Anadolu'da kurulan Ahilik; bir meslek teşkilatı olduğu kadar, getirmiş olduğu ahlaki değerlerle birlikte Ahilik değerlerinin günlük hayatın bütün alanlarında yaşanmasını amaçlamış kapsamlı bir ahlak eğitim merkezi konumundadır. Ahilikte mesleki eğitim, ahlaki eğitim ve halkın eğitimi temel prensiptir. Ahilik eğitim sisteminin temelinde ahlaklı insan yetiştirilmesi, özelde ise dürüst esnaf yetiştirilmesi vardır. Ahi ahlakı, temelde Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamber’in hadislerine dayanmaktadır. Ahilik kültürünün özünde eline, diline ve beline sahip olma vardır. Ahilik ruhunun korunması halinde toplum daha sağlıklı gelişecektir.
-“Bırakın Avrupa kriterlerini, Ahilik kriterlerini uygulayalım”
Avrupa bugün kaliteyi konuşa dursun, yüzyıllar öncesinde üretilen malda standart sağlama, ekonomik kazancın ötesinde etik yönünün olduğu düşüncesi Ahi geleneğinin temelidir ve üretime mükemmellik getiren bu anlayış Türklere aittir. Teşebbüs hürriyetini, adaletli rekabet anlayışını, fikir ve inanç özgürlüğünü Ahilik Anadolu’da kurumsallaştırmıştır. Ülkemizde Avrupa Birliği kriterlerine verilen önem kadar, yüzyıllar öncesinde kaliteyi, teşebbüs hürriyetini, adaletli rekabeti ve etik değerleri yaşayan ve yaşatmış olan Ahilik kriterlerine de önem verilmelidir.
Ahilik teşkilatlanması aynı zamanda cinsiyet ayrımı gözetmeksizin, Bacıyan-ı Rum teşkilatlanması ile kadınları da teşkilatlandırmıştır ve dünyanın ilk kadın teşkilatı Anadolu’da kurulmuştur.
-“Milli birlik ve toplumsal dirliğimizin en önemli kaynaklarından birisi”
Esnaf ve sanatkâr camiası olarak milli birlik ve toplumsal dirliğimizin en önemli kaynaklarından birisi olan Ahilik Kültürümüzü hem yaşayacağız hem de yaşatacağız. Ekonominin belkemiğini, sanayileşmemizin ve kalkınmamızın çekirdeğini oluşturan esnaf camiası ülkesinin, devletinin ve milletinin yanındadır. ”
-Malatya’daki kutlama töreni
Ahilik Kültür Haftası ve Ahilik Bayramı nedeniyle Malatya’da ilk tören 14 Eylül Salı günü saat 10.00’da Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumu ve saygı duruşunda bulunulacak. ikinci tören; Atatürk Evi’nin yanındaki Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda saat 10.30’da başlayacak. Törende protokol konuşmalarının ardından Şed Kuşatma gösterimi gerçekleştirilecek.
Program pandemi nedeniyle kısıtlı tutuldu.